واردات تخم چشم زده از آمريکا در 4 ماهه ابتدايي سال مويد بي توجهي مسئولان به امنيت زيستي در کشور است؛ کشوري که بنياد هاي صهيونيستي مسلط بر صنعت غذايي آن بوده و دشمن درجه يک خود را ايران مي داند، تخم هاي چشم زده براي ايران تهيه مي کند و اين مسئله در حالي است که توان و پتانسيل توليد اين محصول در داخل وجود دارد.
به گزارش
خبرنگار سلام لردگان،به نقل از
راه دانا؛ طي سال هاي گذشته واردات انواع کالا و محصولات از غرب مشکلات زيادي را براي اقتصاد کشور به همراه داشته است؛ تخم چشم زده اصطلاحي است که طي سال هاي اخير در بخش توليد ماهي کشور رواج پيدا کرده است؛ هر ساله پرورش دهندگان ماهي براي توليد نسل ماهي خود با مشکلاتي همراه بودند و بسياري از تخم ها تبديل به ماهي نوزاد نمي شد اما در اين شرايط فرانسوي ها محصولي را به ايران ارائه کردند.
آنها ماهي را در شرايطي که تخم آن داراي نوزاد ماهي بود و به اصطلاح تخم چشم زده شناخته مي شود به ايران صادر کردند و مدعي شدند اين تخم ها بالغ بر 95 درصد تبديل به ماهي شده و ماهي هايي هستند که به وسيله اصلاح ژنتيک سالم و مقاوم به بيماري ها هستند.

توليد کنندگان ماهي نيز به خاطر دستيابي به محصول بهتر از تخم هاي چشم زده استفاده کردند به گفته فرانسوي ها اين تخم ها از برترين نژادهاي قزل آلا به دست آمده بودند اما در نهايت پرورش دهندگان ماهي ديديند که اين ماهي ها غقيم بوده و براي نسل هاي بعدي نيازمند خريد دوباره از فرانسوي ها هستند.
اتفاقي که طي چند سال افتاد اين بود که صنعت پرورش ماهي ايران به شدت وابسته به فرانسه شد و ماهي هاي قزل آلاي بومي در رقابت با ماهي هاي فرانسوي حذف شدند؛ هر ساله براي ثابت نگاه داشتن ميزان توليد ماهي در، ايران مجبور به واردات تخم چشم زده از فرانسه شد.
حاجي بيگلو يکي از اساتيد و از توليد کنندگان تخم چشم زده قزل آلا مي گويد: "تخم هاي چشم زده اي که کشورهاي اروپايي و غربي به ما صادر مي کنند عقيم و غير قابل باروري هستند. ما بعد از پروار کردن اين ماهي ها و مصرف آن در کشور دوباره مجبور هستيم از خارج اين تخم ها را وارد کنيم. هدف آن ها اين است که ما همواره در توليد ماهي قزل آلا وابسته به آن ها باشيم تا منافعشان تامين شود. تعجبي هم ندارد، غربي ها عاشق چشم و ابروي ما نيستند و فقط به سود خودشان فکر مي کنند. اين ميزان وابستگي به کشورهاي غربي بدون شک در تناقض با اقتصاد مقاومتي و امنيت غذايي ماست."
وابستگي به فرانسه تنها مورد منفي براي اين واردات نبود؛ آلودگي تخم هاي چشم زده به VHS توليد کنندگاه ماهي را با مشکلات زيادي مواجه کرد؛ در دوره هاي متوالي اين بيماري اگرچه بر انسان تأثيري نداشت اما منجر به تلفات سنگين ماهي در کشور و کاهش سطح توليد ماهي شد.
طي دو سال گذشته اخبار زيادي در اين راستا منتشر شد تا جايي که واردات تخم چشم زده آلوده به ويروس VHS از فرانسه و لهستان موجب شد تا اين بيماري به مزارع پرورش ماهي سرايت کرده و باعث مرگ و مير ماهيان شود.
توليد کنندگان داخلي با تکيه بر روش هاي اقتصادي در کشور اقدام به توليد انواعي از تخم هاي چشم زده کردند و در همين راستا نياز ايران به واردات اين نوع ماهي برطرف شد؛ در سال 93 مهدي خلج رئيس وقت سازمان دامپزشکي گفته بود که براي توليد ماهيان سردآبي به مراکز تکثير داخلي متکي هستيم و در صورت نياز به واردات، سازمان شيلات ايران کميت آن را اعلام و با معرفي شرکتهاي وارد کننده و در نهايت پس از انجام اقداماتي مانند بررسي وضعيت بيماريهاي آبزيان کشور مبدا و ارزيابي ديگر مخاطرات بهداشتي مجوز بهداشتي واردات تخم چشمزده صادر ميشود.
اگرچه مسئولان مدعي هستند که تمامي آزمايش هاي لازم بر روي اين نوع از ماهي انجام گرفته و سپس وارد کشور مي شود اما بايد در نظر داشت که قاچاق همواره موضوعي است که سلامت جامعه را در مباحث زيستي به خطر انداخته است.
شايد اگر مجال توليد به توليد کنندگان داخلي داده مي شد قاچاق نمي توانست تا اين حد منجر به گسترش بيماري ميان ماهيان و نابودي آنها شود؛ اگرچه در پارهاي از زمان واردات اين نوع ماهي ممنوع اعلام شد اما در نهايت با آزاد شدن واردات باز هم مرگ و مير ماهي ها شدت گرفته و صنعت توليد نيز لطمه زيادي ديد.
اگرچه امکان توليد تخم چشم زده در ايران وجود دارد اما ايران در سال گذشته با واردات بيش از 2 ميليارد تخم چشم زده در سال بزرگترين وارد کننده تخم ماهي چشم زده در جهان لقب گرفت؛ اسپانيا، ايتاليا، فرانسه و آمريکا تامين کنندگان نياز ايران به تخم ماهي چشم زده هستند.
در شرايطي که فرومول واردات براي تخم چشم زده ديگر پاسخگو نبوده است باز هم در سال 95، دولت اقدام به واردات اين محصول از فرانسه و برخي از کشورهاي اروپايي کرده است اين در حالي است که توان توليد داخلي اين محصول بسيار بيشتر بوده است.
واردات اين محصول در شرايطي است که باز هم برخي از آمار و ارقام نشانم مي دهد که مزارعي که از تخم چشم زده وارداتي استفاده کرده اند با مشکلات زيادي مواجه شده اند چرا که اثرات آلودگي محصولات جديد نمايان شده و برخي از ماهي هاي اين مزارع از بين رفته اند.
واردات تخم چشم زده از آمريکا در 4 ماهه ابتدايي سال مويد بي توجهي مسئولان به امنيت زيستي در کشور است؛ کشوري که بنياد هاي صهيونيستي مسلط بر صنعت غذايي آن بوده و دشمن درجه يک خود را ايران مي داند، تخم هاي چشم زده براي ايران تهيه مي کند و اين مسئله در حالي است که توان و پتانسيل توليد اين محصول در داخل وجود دارد.
بررسي آمار واردات کشور نشان مي دهد در شش ماهه نخست سال 95 بالغ بر 1654 کيلوگرم تخم چشم زده از کشورهاي فرانسه، آمريکا، لهستان، دانمارک و اسپانيا وارد کشور شده است؛ ارزش ريالي اين واردات بالغ بر
9,635,337,055 ريال بوده است . اين در حالي است که در سال گذشته تنها يکي از استان هاي جنوب غربي کشور توانسته بود بالغ بر 200 کيلو تخم چشم زده سالم توليد کند.

انتهاي پيام/